Een Travellerspoint blog

Slow Food en Smaakfestijn

'n Dag standbemanning op de beurs in Arnhem

sunny

Slow food, Smaakfestijn en andere zaken.

Wij eten gezond, zijn we van mening. Vlees hebben we liever van een Schotse Hooglander die lekker in de vrije natuur liep te grazen dan van een fabrieksmatig opgefokte koe uit een megastal. Groente en fruit hebben we het liefst van het Hooge Land (een zorginstelling) dan van de supermarkt. En eerlijk is eerlijk: een fast food hap gaat er, bij mij in ieder geval, best wel eens naar binnen. Maar natuurlijk voedsel is absoluut lekkerder en gezonder.
In dat kader is Steven bezig met zijn “winkeltje” PUURland. Op zijn nieuwe visitekaartje staat de tekst “Goed en eerlijk vlees uit de regio”. En hij noemt zichzelf nu Stadsboer.
Hoe dat zo komt? In Arnhem Noord is een fantastische plek die Kweekland heet. Het is een stadstuin die werd (verleden tijd) gebruikt voor re-integratie en resocialisatie van van mensen die uit sociale boot zijn gevallen. Zeg maar een sociale werkplaats maar dan in de openlucht in een stadstuin of –kwekerij. Er is daar van alles te vinden: van bloementuin (snij zelf je bloemetjes af – tien stuks voor € 2,-), groentetuin (verse sla, andijvie, worteltjes, koolsoorten, verschillende soorten kruiden: je roept het maar) tot een kippenhok voor de verse eitjes. Kortom een paradijsje in de stad.
Maar wat gebeurt er? De gemeentelijke subsidies voor dit soort instellingen worden stelselmatig de nek omgedraaid en de werknemers komen op straat te staan. Met een uitkering maar zonder perspectief: doodzonde.
Wat Steven voor ogen staat is een concept wat al bekend is in Zweden en België: pakketten met levensmiddelen aanbieden op basis van een contract.
Stel je het volgende voor: je schrijft je in voor 3 x per week een pakket voor twee personen voor het avondeten. Alles wat je nodig hebt zit in het pakket inclusief het recept. Geen gepieker meer over “wat eten we vanavond?”, geen winkel in – winkel uit om alle ingrediënten bij elkaar te krijgen. Op de afgesproken dag en tijd wordt het bij je thuis/op het werk afgeleverd. De ingrediënten komen allemaal uit de regio en zij kakelvers. Zeg nou zelf, dat scheelt een hoop gepieker en een hoop kilometers. Dat is eigenlijk in grote lijnen het plan wat Steven heeft opgepakt.
Om dit gegeven te promoten bleek de beurs “Smaakfestijn” onder het begrip Slow Food een ideale formule om aan deel te nemen.
Hoe dat ging?
Zondagmorgen om 09:00 uur waren Anneke en Ik Arnhem om Steven te assisteren met de stand opbouw en –beman/vrouwing. Eline en Nord waren ook mee.
Gewapend met 25 liter pompoensoep (vers gemaakt en de vorige dag geoogst), stand materiaal, folders, enquêteformulieren, bekertjes, bestek, gasbrander inclusief gasfles, servetjes en nog een boel noodzakelijke dingen, werd de stand van vier meter breed opgebouwd. Op een grasveld in de openlucht. Om half elf stroomde het publiek toe en waren we hels druk met het uitleggen van het idee, soep uitdelen en laten invullen van het enquêteformulier. Anneke assisteerde bij de stand en hield Eline en Nord in de gaten.
Als trekpleister stond er ook nog een elektrische bakfiets die Steven wil gaan inzetten voor het bezorgen van de pakketten.
Het was ’s morgens nog koud, maar allengs de dag vorderde konden er wat kledingstukken uit. Wat een dag, prachtig weer, veel bezoek, 50 enquêteformulieren compleet ingevuld en vele leuke gesprekken. Om 17:00 uur sloot de beurs, maar er was nog genoeg te doen. De stand weer opruimen en in de auto stampen, afscheid nemen van de buren, tips uitwisselen met andere deelnemers en samen een flesje wijn soldaat gemaakt.
Volg PUURland op Twitter: @puurland en “like” puurland op Facebook.
Bij voorbaat dank, vrienden.
Oh, hoe het verder met ons is? Gisteravond hadden we beiden stalpoten van het staan. Maar we zijn weer helemaal alive and kicking!

Geplaatst door zwit.too 13:37 Gearchiveerd in Nederland Tagged food slow eten gezond vers smaakfestijn eerlijk

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint